Trànsit de venus pel 6 de juny (2)

Aquesta entrada és una continuació del publicat el dia 7 de maig: http://www.astroemporda.net/2012/05/transit-de-venus-pel-6-de-juny/

Ja hi ha diverses agrupacions, fòrums i portals que s’estan movent pel seguiment del trànsit de venus del proper dia 6 de juny, i com no, Astronomia des de l’Empordà també. Avui justament he estat analitzant in situ diversos llocs per a poder seguir el trànsit. Com que es veurà fins a pocs minuts després de la sortida del sol, cal buscar un lloc amb bona visibilitat al E-NE (el sortirà a 58º d’àcimut), és a dir, encarats cap al mar i a una mica al nord.

Tot i que de bon principi havia proposat la terrassa de l’Hotel El Far, a Sant Sebastià (sobre Llafranc), hi ha hagut altres oferiments i avui els hem comparat. Es tracta del Far de St. Sebastià, Platja d’Aro, Pals i Begur.

Per a poder triar cal tenir en compte l’accessibilitat, poder tenir el cotxe a prop dels equips, horitzó net i sobretot la orientació. La Costa Brava sobretot està encarada al E – SE, per tant no totes les platges valen, com les de Palamós o Calella.

El far de Sant Sebastià és el lloc tradicional de les observacions del sol a la sortida, i és que el mirador que ja hi ha, a 136m sobre el mar ben bé arran de l’aigua és excepcional. Així com lloc tradicional per a veure la primera sortida de sol cada dia 1 de gener. El problema és que ara el sol surt molt més al nord que no pas al gener, i per tant queda bastant arraconat, i diversos observadors es farien nosa entre ells.

La platja de Platja d’Aro té un problema similar. Tot i que anant al últim racó s’hauria de poder veure sortir el sol pel mar, això passaria molt a prop de l’espigó del port de Palamós, i és bastant arriscat. A més a més el cotxe s’ha de deixar a bastants metres de la línia de l’aigua, i hi ha dunes que podrien fer que no s’arribés a veure l’aigua des de l’aparcament. per tant. Tot i que és el lloc que ha triat l’Agrupació Astronòmica de Girona, queda descartat pel risc en l’error de càlcul i pel fer d’haver de mourer’s per la sorra de platja per veure el mar. Esperem que rectifiquin a temps!

 

Sant Sebastià i Platja d'Aro. Es veuren els problemes que pot haver-hi en aquestes ubicacions.

Begur ha estat proposat pels companys del portal astronomo.org. Com que antigament Son Rich, un turó a l’entrada de Begur per Esclanyà, era un lloc tradicional d’observació astronòmica, hem anat a veure si des d’allà es podria veure, però no ha estat així. La orientació per veure la sortida del sol és nefasta. I altres cales de Begur tampoc tenen la orientació adequada, a part de pitjors condicions d’accesibilitat. Descartat.

Finalment una sorpresa obtinguda d’investigar una mica amb el programa The Photographer’s Ehemeris. Aquest programa el porto utilitzant bastant temps, i és ideal per a poder veure per on sortirà i es pondrà tant el sol com la lluna en qualsevol lloc i dia. En veure que la platja de Pals queda perfectament ben alineada, ha estat un lloc directe a veure’l in situ. De fet el lloc és ideal: per arribar-hi només cal seguir les indicacions, no té pèrdua i és directe, fàcil d’accedir-hi. Un cop allà hi ha tres aparcaments a línia de platja, i des dels tres es veu perfectament l’horitzó. Ideal! Dels tres, el primer és massa estret, i el tercer és enorme, hi ha una línia de 30 metres perfectament orientada.

 

Cap de Creus seria el millor lloc, on primer es veurà sortir el sol. Pals, la segona, val la pena!

Ubicació Google maps: https://maps.google.com/maps?saddr=Urbanizaci%C3%B3n+Arenals+de+Mar+Sector+I&hl=ca&ie=UTF8&sll=41.981562,3.207268&sspn=0.004458,0.010568&geocode=FVuXgAIdsOswAA&mra=mr&t=h&z=17

Per tant és des d’on farem el seguiment del trànsit, sempre que el temps acompanyi! Qui s’anima? Tens l’esdeveniment al Facebook: https://www.facebook.com/events/451767504837552/

Apunta’t!!

 

Des de la platja de Pals, amb la càmera orientada a on sortirà el sol el proper 6 de juny.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.