Les estrelles es mouen? Si!

Durant molts segles, s’ha pensat que les estrelles no es movien, i és que any rere any es veuen sempre al mateix lloc. Podríem dir que durant una vida humana, no s’aprecien canvis. Però si es produeixen, i es poden registrar!

Per a poder veure aquest canvi de posició hem de buscar què es mou més ràpidament al cel. En el cas dels planetes només cal esperar un dia (o alguns, el cas de saturn, urà i neptú), però en les estrelles, molt més llunyanes cal esperar més. I tot i això, buscar alguna de propera i de moviment prou ràpid. Aquest és el cas de l’Estrella de Barnard.

L’estrella de Barnard es troba a la constel·lació de Ofiuc i ubicada a 5,96 anys llum de distància, la quarta més propera al sol, i és massa feble per a poder-la observar a ull nu (magnitud 9,57). El seu moviment a través del nostre cel és de 10,3″ per any,  això és el que ha capturat l’astrònom amateur Ramon Naves, company de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, Aster amb aquestes dues fotografies, separades 4 anys!

EDITAT 06/10/2012. Justament avui en Ramon ha publicat una nova foto, per tant tenim el moviment de l’estrella del 2004, 2008 i 2012, fixeu-vos!

La separació és poca, però suficient perquè s’aprecii el moviment. Molt bona feina Ramon!

Podeu trobar més fotografies i treballs excel·lents a la seva web http://cometas.sytes.net/

2 thoughts on “Les estrelles es mouen? Si!

  1. Moltes felicitats pel merescur premi Francesc. Llàstima no haver pogut parlar més estona,. Fins la propera.

    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.