Pluja d’estrelles Quadràntides

La propera pluja d’estrelles a visitar-nos aquests dies seran les quadràntides. Enguany es preveu una activitat molt elevada el dia 4 de gener, fins a 120 meteors a la hora al moment del màxim. L’inconvenient: ens cau de dia.

Zona de dia i de nit just a la hora del màxim de les quadràntides

Les quadràntides és una pluja d’estrelles major poc coneguda, o la millor de les anomenades pluges d’estrelles menors. Pot ser bastant intensa, amb més d’un meteor per minuts des de cels foscos, però és una pluja d’estrelles molt concentrada, amb un màxim que durarà com a molt dues hores el dia 4 de gener.

Per tant el vostre lloc d’observació és crític: només serà espectacular si el radiant de la pluja està alt al cel durant el pic d’activitat. Pel 2013, els experts canadencs de meteors Margaret Campbell-Brown i Peter Brown han previst el pic d’activitat al voltant de les 13:00 hora universal (14:00 hora local) del dia 4, tot i que se’n poden veure meteors entre els dies 1 i 5 de gener. Això afavoreix als observadors a l’oest d’Amèrica del Nord i del Sud, el Pacífic, i abans de l’alba, Àsia oriental.

Aquesta pluja rep el seu nom de la constel·lació obsoleta Quadrans muralis, el Quadrant Mural, que es troba en una regió fosca entre l’Óssa Major, Draco i el Bover. Aquí és on aquests meteors semblen irradiar a mesura que arriben. El seu origen no és un cometa, com és típic per a les pluges d’estrelles, sinó un asteroide anomenat 2003 EH1. Se creu que és un tros mort d’un cometa que es va trencar fa diversos segles i que els meteors són petits trossos de runa d’aquesta fragmentació.

Ubicació del radiant de les quadràntides

Com que les Quadràntides són tan breus, i perquè són només visibles des de latituds septentrionals en l’època més freda de la nit durant la part més freda de l’hivern, aquesta pluja d’estrelles no està molt ben documentada. Hi ha una forta sospita que les Quadràntides poden variar molt d’un any a un altre, però això podria ser només una casualitat estadística a causa del nombre relativament petit d’informes. Això fa de les seves observacions particularment valuosa, i reportar els meteors observats pot ser d’una gran vàlua cientifica (podeu presentar el vostre propi informe d’observació directament a la web del International Meteor Organitzation ).

Finalment, assegureu-vos de mantenir-vos en calent! Emboliqueu-vos en tanta roba com sigui possible, prestant especial atenció al cap. Relaxeu-vos en una cadira reclinable per mantenir-vos apartats del fred del terra, i si és possible, poseu un coixinet. I no us oblideu de divertir-vos!

Font: Sky & Telescope.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.