Pluja d’estrelles leònides 2013

Com cada any a mitjans de novembre, les leònides ens visiten puntualment, amb una activitat entre els dies 6-30 de novembre, i amb un màxim d’activitat els dies 17-18. Enguany però, es presenciarà una de les menors activitats dels últims anys.

Tres són els factors que reduiran notablement la visibilitat d’una de les pluges d’estrelles més conegudes i importants de l’any. Per una banda la fase de la lluna. Justament el dia 17 és lluna plena, pel que els meteors més febles no es podran veure per la presència de la brillant lluna tota la nit.


Leònida sobre USA el novembre de 2000
D’altra banda, les previsions meteorològiques a Catalunya no són gaire bones precisament, amb núvols i pluja prevista pel cap de setmana…

Però, i si no fos per aquests factors, es veuria alguna cosa? La veritat, poca.

Enguany s’han calculat dos màxims per les leònides, un per Mikhail Maslov per les 11:ooh (hora d’aquí, és a dir, de dia) amb una activitat prevista de 15 a 20 meteors per hora ); l’altra en el moment prop de les 17:ooh amb una activitat d’uns 15 meteors/hora, tots dos el 17 de novembre.

En resum, poca activitat i a més de dia.

 

Vol dir això que no cal que ho intentem? Mai!

Si teniu l’oportunitat de poder tenir un cel ras, sempre val la pena intentar veure algun dels estels fugaços, sobretot la nit del 16 al 17 i la del 17 al 18 (és a dir, dissabte i diumenge nit). Com que hi haurà lluna plena, tampoc és imprescindible buscar un lloc fosc apartat de les llums artificials, però si que val la pena buscar llocs amb un horitzó net sense edificis ni arbres, i on no hi hagi llum artificial directe a la nostra vista per evitar enlluernaments.

I sobretot, i ara si que ho podem dir, ben abrigats!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.