Possible tempesta d’estrelles!

Atenció a la matinada del pròxim 24 de maig,  podria haver-hi una més que una pluja d’estrelles, una tempesta!

Es tracta d’una pluja “nova” i per això hi ha una gran incertesa sobre la seva activitat. L’any 2004 es va descobrir el cometa 209P/LINEAR (2004 CB) que va passar el 6 de maig pel periheli, és a dir, el punt més proper (i actiu) al sol. El fet que ens interessa és que el 24 de maig cap a les 9:40 hora d’aquí la Terra travessarà la zonhttp://www.astroemporda.net/wp-admin/post-new.phpa més densa de les restes de roca i gel que ha anat deixant aquest cometa i es produirà una pluja de meteors.

El nivell de meteors que es podran veure no està gens clar, donat que les estimacions es basen en les poques observacions que es tenen d’aquest darrer pas del cometa, però es calcula que la THZ (la tassa de màxima activitat) podria trobar-se entre 100 i 400 meteors/hora, i podria ser la pluja més activa de tot l’any. Altres estimacions més optimistes diuen que l’activitat pot arribar a 1.000 meteors/hora i es tractaria d’una veritable tempesta. També es creu que aquesta pluja estarà dominada per meteors brillants i lents (20 km/s), ja que les partícules serien “grans”, de l’orde d’1 mm, i hi hauria una proporció important de bòlids.

El radiant, el punt d’on semblarà que surten els meteors, es trobarà a la constel·lació de Camelopardalis, molt a prop de la cua de l’Óssa Major i de l’estrella polar (Polaris).

Els millors llocs per a la seva observació són aquells en què a l’hora del màxim encara sigui de nit i el radiant estigui per sobre de 35º sobre l’horitzó, cosa que passarà al nord est de Nord-amèrica (Estats Units i Canadà).

I des de casa nostra? Ja que a Catalunya en el moment del màxim ja serà de dia no serà el millor lloc i no veurem el màxim previst (si tenim sort i s’adelanta, sí!), però podem tenir sort les hores abans de la sortida del sol. Per tant, cal estar molt atent durant totes les hores de la nit del divendres 23 al dissabte 24 de maig, i sobretot cap a la matinada de dissabte.

Aquella nit la Lluna estarà en fase minvant (30% il·luminada) i sortirà a les 4 h del matí; per tant no molestarà gaire almenys les primeres hores.

Des d’Astronomia des de l’Empordà no organitzarem cap activitat d’observació per la hora teòrica del màxim. Sí que ens llevarem d’hora per veure si hi ha sort! De totes maneres us animem a intentat veure i intentat capturar aquests estels fugaços almenys les hores prèvies a l’alba. Només necessiteu un lloc amb l’horitzó nèt i amb poca (o gens) llum artificial. Un bon lloc és la platja del Castell a Palamós, on ja hem capturat molts estels fugaços!

En breu us penjarem un vídeo-tutorial de com capturar estels fugaços amb la vostra càmera fotogràfica digital. De moment us aviso que necessitareu una càmera rèflex (DSLR), cable disparador i un trípode. Us animeu?

One thought on “Possible tempesta d’estrelles!

  1. Bon dia! Estava convençut que la pluja d’estels es produiria la nit de dissabte a diumenge! Sort que vaig començar a dubtar… Gracies per l’article, és un luxe trobar informació detallada i ben explicada. Jo tenia intenció de pujar a Puig d’Arques, creieu que és bon lloc o seria millor la Platja de Castell? Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.